Бизони на Фрушкој гори

Бизони на Фрушкој гори

Реализован петогодишњи пројекат ЈП “Национални парк Фрушка гора”

Први бизони стигли су у најстарији национални парк у Србији

 

На Фрушку гору стигло је пет јединки европског бизона 

 

Пре скоро 100 година, европских бизона је у Европи било свега педесетак. Крајем следеће године када се заокружује век од почетка борбе за њихово очување, стручњаци процењују да ће их на истом простору бити више од 10 хиљада. 

 

Захваљујући првенствено Влади Републике Србије која је стала уз нас и подржала нашу иницијативу, као и Министарству заштите животне средине и Министарству пољопривреде, дочекали смо дан када су из Пољске стигли европски бизони и сада их заједно гледамо у четрдесетодневном периоду карантина и адаптације, након чега ће и грађани моћи да их виде и доживе исто – наводи в.д. директора ЈП “Национални парк Фрушка гора” Радослав Крунић.

 

Један мужјак и четири женке европског бизона пореклом из Пољске, 29. марта стигли су у Национални парк Фрушка гора. 

 

Када се родила идеја

 

Са великим задовољством можемо да кажемо да након реинтродукције европског јелена и  интродукције муфлона, у Националном парку Фрушка гора сада живи и врста животиња која је до недавно била потпуно заборављена на овом подручју. Сматра се да је последњи бизон на овим просторима нестао пре више од 200 година, а Фрушка гора је данас место на Балкану на којем поново почињу да се размножавају ове људима одувек фасцинантне животиње.

 

Сам долазак а потом и пуштање европских бизона у карантински део који је пажљиво припремљен за њихову адаптацију, заиста је велики догађај не само за ЈП “Национални парк Фрушка гора” већ и за целу Србију и регион. Идеја се родила пре 5 година када је директор ЈП НПФГ Радослав Крунић са својим стручним сарадницима посетио неколико резервата европског бизона у Европи и када су се упознали са  значајем ових животиња за еко систем, као и са чињеницом да су широм Европе велика туристичка атракција. 

 

Реализација овог развојног пројекта захтевала је врло пажљиве и студиозне припреме, као и протокол који налаже законска регулатива.

 

Како су одабрани и ко је пратио транспорт

 

У претходним годинама, јединке ових бизона пажљиво су одабране од стране највећих светских и европских стручњака животињске генетике и очувања природе, који су из Пољске стигли у пратњи како би помогли стручним лицима из ЈП “Национални парк Фрушка гора" да цео процес прође беспрекорно. Транспорт бизона је помно праћен, као и њихово пуштање у унапред припремљени простор на Фрушкој гори. 

 

- Дивно је видети их двадесетчетири сата након транспорта да су смирени и да се у новој средини понашају као да су одувек ту. Ово су младе јединке, мужјак је стар две године, док су женке узраста од две до три године. То значи да ће ускоро сви бити потпуно полно зрели, те су неке процене да би сте прву младунчад могли добити већ за можда годину дана, највише две - рекла је Ванда Олек Пиасечкаса, професорка на Универзитету у Вашрави, водећи светски стручњак за европског бизона.

 

Када ће грађани моћи да виде бизоне на Фрушкој гори 

 

Ма колико грађани желе што пре да их виде, пратећи упутства и препоруке светских стручњака за европске бизоне, као и прописе ветеринарске инспекције, неопходно је испоштовати период карантина и адаптације бизона – напомиње Бранка Богавац ПР НП Фрушка гора, и додаје – “ако смо чекали 5 година на њихов долазак можемо се стрпити још месец дана пружајући им неопходан мир за упознавање са њиховим новим домом на Фрушкој гори”.

 

Професорка Ванда Олек Пиасечкаса је заједно са колегом из Шпаније Фернандом Мораном, обишла  новопристигле бизоне и извршила контролу места где ће даноноћно бити праћени 40 дана, након чега ће тек бити могуће да их уживо виде грађани Србије и сви посетиоци најстаријег Националног парка Србије И јединог на територији Војводине. 

 

- Ја сам пре пет година први пут дошао на извиђање терена и процену подобности овог дела  природе НП Фрушка гора за узгој европског бизона. Сада сам се вратио да сведочим реализацији овог фантастичног пројекта, али и да подсетим да су ово велике и дивне животиње које много доприносе очувању природе те, ма колико сви једва чекали да их видите, будите стрпљиви док се оне саме прво не адаптирају, што је најбитније. Лепо се хране данас (првог дана од свог доласка) што значи да нису под стресом и ови Пољаци могу полако већ да стварају српско порекло – рекао је Фернандо Моран Кастиљо, руководилац шпанског пројекта Центра за очување европског бизона. 

 

Овај међународни програм иначе, потекао је од доктора биологије Срђана Димитријевића и директора ЈП "Национални парк Фрушка гора” Радослава Крунића, чиме су покренути идеја, потом донација доктора Димитријевића и данас реализација за првих пет јединки бизона за почетак пројекта њиховог очувања и промоције.

 

Овај петогодишњи пројекат ЈП “Национални парк Фрушка гора” реализован је уз подршку Владе републике Србије, Министарства за заштиту животне средине и Министарства пољопривреде, а реализацију је подржала и Амбасада Пољске у Србији. Његова екселенција амбасадор Рафал Перл  такође је новопристигле бизоне обишао са нескривеним узбуђењем.

 

Занимљивости о европским бизонима

 

Као резултат дугорочног спровођења континуираних мера заштите, популација европског бизона у дивљини порасла је са око 1800 јединки у 2003. години на преко 6200 у 2019. години. Након што су последње јединке у дивљини одстрељене у Бјеловежа шуми и на Кавказу 1921. и 1927, преостали бизони су опстајали само у заточеништву. Први програм за повратак у дивљину спроведен је 1954. године. Данас се највеће субпопулације ове врсте налазе у Пољској, Белорусији и Русији. Тренутно, у Европи постоји 47 крда бизона која се слободно крећу, од којих је највеће крдо у Бјеловежа шуми на граници Пољске и Белорусије и броји око хиљаду јединки. Женка бизона као и домаћа крава, носи младунче девет месеци. Европски бизон постао је симбол амбициозних подухвата очувања великих дивљих пространства у Европи. 

 

Top