Међународни дан пешачења

Међународни дан пешачења

Пре 23. године Светска асоцијација спорта је 15. октобар прогласила Међународним даном пешачења у циљу промоције физичке активноси, а кампању је подржала и Светска здравствена организација.

Савремени начин живота и распрострањена употреба рачунара је наметнула све мање времена за рекреацију, а самим тим и низ последица на здраље.

Пешачење представља један од најздравијих видова рекреације. Одраслим особама се препоручује 30 минута умерене шетње дневно, како би очували и унапредили своје здравље, док је малишанима за правилан раст и развој потребно минимум сат времена дневно. Шетња природом утиче на добро расположење, омогућава да застанете, размислите, удахнете и ослушнете звуке природе, као и да побегнете од градске вреве и низа загађивача који неповољно утичу на опште здравље људи.

http://www.mojnovisad.com

ЈП “Национални парк Фрушка гора” спроводи читав низ активности, манифестација, едукативних радионица, шетњи у пророди и спортских дешавања како би се што више пробудила свест свих старосних група о значају очувања здравља.

Информативни центар Националног парка организује различите излетничке програме са посетом интересантних туристичких локалитета (манастири, извори, језера, потоци, водопади, геолошки локалитети, видиковци, адреналин паркови, споменици, утврђења), као и посету најпознатијих винарија са могућношћу дегустације квалитетних вина и познатих фрушкогорских специјалитета  и производа.

ЈП “Национални парк Фрушка гора” има добру сарадњу са великим бројем Планинарских друштава и удружења широм Војводине и Србије.

По подацима Планинарског савеза Србије на територији државе има 181 Планинарско удружење са преко 19.400 чланова, а на територији Војводине 35, са  преко 2.000 чланова. Сви заједно имамо заједнички циљ, а то је побољшање општег здравља људи кроз организовање низа акција, манифестација, едукација, радионица, фестивала и такмичења како би пробудили  свест људи о значају здраве животне средине и  њеном делотворном утицају на човека.

Top