Недеља за чистију Војводину

Недеља за чистију Војводину

  „Приликом доношења Декларације о заштити животне средине, која је усвојена 28. маја, обавезали смо се да ћемо организовати „Недељу за чистију Војводину“ и „Недељу за зеленију Војводину“. Како смо обећали - тако и радимо. На територији АП Војводине ће се у овој недељи очистити 36 локалитета у 20 локалних самоуправа“, изјавио је на Иришком венцу у Националном парку Фрушка гора, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, на почетку акције „Недеља за чистију Војводину“.

  У акцији која је трајала од 9 - 13ч у којој су учешће узели запослени из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског завода за заштиту природе и ЈП "Национални парк Фрушка гора" сакупљено је око 100 џакова смећа. Закључак након ове заједничке акције јесте да је смећа на подручју НП Фрушка гора услед редовних акција чишћења и одржавања пре и након сваког викенда знатно мање у односу на претходне године али свакако превише за одговоран однос посетилаца према природи.

  “Недеља за чистију Војводину” спроводи се као увод у активности које произилазе из Декларације о заштити животне средине у АП Војводини, којом је, између осталог, предвиђено да се до краја следеће године уведе забрана коришћења пластичних кеса и пластичних производа за једнократну употребу, како би се заштитила природа и обезбедио здравији и лепши живот грађана.

  Трајно је опредељење АП Војводине да се елиминишу озбиљне штете које на екосистемима настају бацањем производа од пластике.

  Поред четири локације на Фрушкој гори, на којима се налазе позната излетишта: Иришки венац, потез према Врднику, Змајевац и Бранковац, према речима Владимира Галића, од 24. до 27. јуна, креће се у чишћење низа локалитета у целој Војводини.

Top