Самостан Домбо

Самостан Домбо

На брду Белегир, у Новом Раковцу, одмах насупрот основне школе налазе се остаци утврђеног самостана Домбо. Самостан је све до седамдесетих година XX века био скривен под земљом а светлост дана је угледао захваљујући упорном истраживачком раду археолога Шандора Нађа. Оно што чини занимљивим овај локалитет је његова следљивост (континуитет) кроз историју. Читаве цивилизације су оставиле свој траг на њему. Археолози су пронашли трагове Келтског насеља на чијим темељима је изграђено Римско.

На рушевинама Римског је изграђено средњевековно. Сви стилови градње су видљиви на зидинама Домба. Базилична градња Византијског стила са олтаром окренутим ка истоку, Романични стил са криптом који је заменио Грчки, Готски стил са каменом пластиком који је заменио Романички да би се самостан, због опасности од Турака, напокон преобразио у тврђаву. Тврђава је, неким од мировних споразумима са Турцима, била уништена у XVIII веку да би светлост дана поново угледала у XX веку.

Први помен у шестом веку а њени остаци и даље постоје. Забележени су и пратећи објекти у околини са остацима цркве, кућа и римских бедема. Забележени су и топоними који указују на присуство Франака. Већину пронађених артефаката заинтересовани могу да виде изложене у Музеју Војводине.

Скоро миленијум ипо забележене историје и још ко зна колико пре тога. Доказ континуиране насељености ових крајева. Зидине су сада доступне посетиоцима и ако веома мали број новосађана уопште и зна какав бисер се угнездио на северном обронку Франачке планине.

Текст: Момчило Даљев

Фото: Селма Симићи, Теа Богичевић

Top