Шуљамачка Главица

Шуљамачка Главица

На јужним обронцима Фрушке горе, недалеко од Гргуреваца, се угнездило село Шуљам. Само село је никло у близини средњевековног манастира Шуљам који је разорен у турбулентним епохама и турским походима. Међутим, историја села сеже много даље. У античком добу у близини садашњег насеља се налазила римска насеобина. Не зна се прецизна локација али је оно највероватније било лоцирано на брду под називом Шуљамска главица. Округласто брдо, северно од села, доминантног положаја у односу на околину.

На Главици се сада налази прелепа храстова шума али и неколико темеља грађевина које су потпуно прекривене земљом и маховином. Назиру се само обриси темеља некадашњих грађевина. Да ли римског порекла или нешто каснијег тек ту су, чекају можда неко срећније доба и почетак ископавања. Према легенди, римски император Проб је баш на овом месту засадио прву винову лозу на Фрушкој гори. Неколико локалних топонима говори о присуству Римљана а један од њих је и Римско врело за које се причало да су се у њему могли проначи келтски новчићи.

Поред врела у непосредној близини Главице се налази и неколико површинских копова камена који су могли бити извор сировине за изградњу насеобине. Ко познаје модус операнди Римљана зна да су они били практичан народ и да су, кад год је то било могуће, користили локалне сировине за грађевинске радове. Тек, следећи пут кад вам поглед падне на прелепо брдо округластог облика, застаните и осмотрите, некада су баш тим путем марширале царске легије а зов трубе из насеља најављивао починак и оброк.

 

Текст и фото: Момчило Даљев

Top