Врдничка кула

Врдничка кула

Врдничка кула се налази недалеко од насеља Врдник и представља део некадашњег утврђења града Врдника. Данас је то споменик културе од великог значаја и под заштитом је државе.

Само ово утврђење се први пут у историјским изворима помиње 1315. године. Од некада, предпостављамо велелепог утврђења, остала је кула и део бедема. Истраживањима овог локалитета пронађени су предмети из римског периода што указује да је пре подизања утврђена на том месту првобитно здање било много старије.

Приликом истраживања самог локалитета, откривени су предмети из доба римске тетрархије и цара Проба (276—282) који је управљао делом Римског царства из Сирмијума, што указује да је првобитно утврђење на овом месту подигнуто још у његово доба као осматрачница или предстража самом Сирмијуму.

Утврђени град Врдник имао је издужену полукружну основу са улазном капијом на источном делу бедема. Поред капије налазила се улазна кула, изнутра правоугаоне, а споља заобљене основе.

Утврђењем још увек доминира снажна бранич-кула, такође издужене полукружне основе. Откопавањима, која су пре Другог светског рата вршена испред улазне куле, откривени су зидови који су опасивали подграђе.

Кад се попнете на врх куле имате диван поглед ка Етно селу Врдничка кула и поглед на фрушкогорске шуме које се пружају у недоглед.

(фотографије: Ненад Недомачки)

 

Top