Akcija pošumljavanja Fruške gore povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja  „Nacionalnog parka Fruška gora“

Akcija pošumljavanja Fruške gore povodom obeležavanja 60 godina od osnivanja „Nacionalnog parka Fruška gora“

Formular za prijavu učešća

(Popunjen formular poslati na office@npfruskagora.rs)


Obaveštenje za sedmi dan akcije pošumljavanja (subota, 21.11.2020.)

Pošumljavanje će se izvoditi na lokalitetu Đurđin grab (karta lokacije u pdf formatu). Početak akcije planiran je u 9 časova. Mole se svi učesnici da dođu na lokaciju u periodu od 8-9 časova. Učesnici do lokacije dolaze sopstvenim prevozom i potrebno je samo da se adekvatno obuku (terenska odeća i obuća) a sav neophodni alat dobiće na licu mesta.

 

 

 

U cilju obeležavanja jubileja 60 godina od osnivanja „Nacionalnog parka Fruška gora“, prvoosnovanog Nacionalnog parka u Republici Srbiji i jedinog na području APV, Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ organizuje simboličnu Akciju pošumljavanja teritorije Fruške gore sadnjom 60.000 sadnica.

 

 

OSNOVNE INFORMACIJE O AKCIJI -60.000 povodom 60 godina- :

 

Predviđeno je da se Akcija pošumljavanja realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine u skladu sa epidemiološkom situacijom.

 

            Pošumljavanje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, predviđeno je da se realizuje radom zaposlenih iz Javnog preduzeća i dobrovoljnim radom svih zainteresovanih građana, organizacija i volontera u periodu od 15. novembra 2020. godine do završetka Akcije (predviđeno 30. novembar 2020. godine, zavisno od vremenskih prilika i angažovanosti volontera).

 

UKUPNO: 60.000  sadnica na površini od 52 ha

 

POZIVAMO SVE ZAINTERESOVANE GRAĐANE I ORGANIZACIJE DA NAM SE OD 15.NOVEMBRA 2020.g PRIDRUŽE  U OBELEŽAVANJU  60 GODINA OD PROGLAŠENJA PANONSKOG DRAGULJA -FRUŠKE GORE- NACIONALNIM PARKOM, I ZAJEDNO SA NAMA DAJU SVOJ DOPRINOS SADNJOM HRASTOVIH I BUKOVIH ŠUMA U KOJIMA ĆE NAŠA DECA I SVE BUDUĆE GENERACIJE SA ZADOVOLJSTVOM I PONOSOM PROVODITI NEKE OD SVOJIH NAJLEPŠIH TRENUTAKA STVARAJUĆI NEZABORAVNE USPOMENE U PRIRODNOJ OAZI PRVOG NACIONALNOG PARKA SRBIJE KOJI PREDSTAVLJA PLUĆA VOJVODINE ALI I SVOJEVRSNI PRIRODNI MUZEJ KULTURNO-ISTOJSKIH I GEO-BIOLOŠKIH VREDNOSTI.

 

*(Svi zainteresovani za učešće u predstojećoj Akciji mogu se od 30.10.2020. godine prijaviti i informisati o svim detaljima putem zvaničnog sajta JPNPFG, mejlom na: office@npfruskagora.rs ili telefonom na: 021 463-666).

 

 

O ZNAČAJU ŠUMA NA PROSTORU NP FRUŠKA GORA :

 

Područjem Fruške gore 1948. godine počelo se jedinstveno upravljati u obliku „Narodnog izletišta“, a 1960. godine prostor Fruške gore proglašen je prvim Nacionalnim parkom u Srbiji. Do tada je područje Fruške gore bilo podeljeno na više od 60 različitih vlasnika (vlastelinstva,  manastiri i crkve, zemljišne zajednice, opštine, petrovaradinska imovna opština i dr.).

Od početka jedinstvenog upravljanja područjem „Nacionalnog parka Fruška gora“ (osnivanjem javnog preduzeća), ukupna drvna zapremina je posle drugog svetskog rata sa oko 2,6 miliona m3  i godišnjim prirastom od 72.000m3 po podacima iz 2016.godine povećana na 6 mil m3 i godišnjim prirastom od 13.6000m3.

 

Od ukupne površine Nacionalnog parka koja iznosi  26.672 ha, šume obuhvataju oko 23.000 ha i predstavljaju jedan od najsloženijih ekosisteme, značajnih za očuvanje ukupnog biodiverziteta. Šumski ekosistem „Nacionalnog parka Fruška gora“ čini više od 1500 biljnih vrsta, 150 vrsta mahovina, 2000 vrsta gljiva, oko 200 vrsta ptica i više od 50 vrsta sisara. Na Fruškoj gori gnezdi se orao Krstaš i gospodari Gorski jelen po kojima je Fruška gora posebno prepoznatljiva i autentična.

        

Šume su osnovna prirodna vrednost Nacionalnog parka Fruška gora, prema poreklu su izdanačke šume (preko 80%), a prema očuvanosti spadaju u očuvane sastojine (preko 85%). Kako je evidentirano dominantno učešće starih sastojina i utvrđeno povećanje sa 7% na 70 % dozrevajućih i zrelih sastojina, neophodno je pristupiti tzv. podmlađivanju šuma Fruške gore.

 

Predstojeća Akcija pošumljavanja predstavlja značajan dodatni korak u obnovi šumskih ekosistema Fruške gore sa svrhom podmlađivanja najstarijeg Nacionalnog parka Srbije kao značajan doprinos u povećanju opšte pošumljenosti Vojvodine.

Top