Pčelarstvo

Pčelarstvo

14.05.2019.

S obzirom na veliko prisustvo medonosnih biljaka, Frušku goru sa punim pravom nazivaju mednom, odnosno slatkom planinom. Veliki broj izvora i potoka, kao i velike površine pod šumama i livadama, obezbeđuju kvalitetnu pčelinju pašu tokom više meseci u toku godine.

Lipa, kao najmedonosnija drvenasta vrsta na Fruškoj gori, prostire se na impozantnih 12000 ha. Takođe, zbog razlika u nadmorskoj visini, lipa na nekim lokalitetima ranije cveta tako da su moguće dve pčelinje paše.

Nacionalni park Fruška gora svake godine daje mogućnost individualnim pčelarima da svoje košnice postave na prostoru parka. To su posebno određena i uređena mesta za koje Nacionalni park obezbeđuje nadzor i čuvanje.

S obzirom na ograničenost prostora, potrebna je rezervacija koja se obavlja do 20. maja svake godine. Korišćenje prostora naplaćuje se minimalno, i to 0,5 kg meda ( ili protivvrednost u dinarima) po košnici godišnje. Rezervacija se može obaviti direktno ili telefonom.

Svake godine na prostoru Nacionalnog parka pčelari veliki broj pčelara, sa ukupno oko 30000 košnica. Takođe, svake sezone pčelari organizuju interno takmičenje u dnevnom prinosu meda po košnici. Kao ilustraciju ovoga možemo navesti 1999. godinu u kojoj je postavljen najveći rekord do sada, a to je 7,5 kg meda koje je jedno pčelinje društvo sakupilo u toku samo jednog dana na Fruškoj gori.

Top