Аптив волонтери - Пријатељи „Националног парка Фрушка гора'

Аптив волонтери - Пријатељи „Националног парка Фрушка гора'

Компанија Aptiv Mobility Services Нови Сад,  свесна одговорности према заједници у којој послује, организовала је 18.11.2023., волонтерску акцију на подручју Националног парка Фрушка гора у сарадњи са Удружењем грађана Архус центар, Нови Сад.

Волонтерски тим запослених у компанији Аптив уз надзор стручног особља Управе Националног парка Фрушка гора, спровео је планску садњу 1300 садница букве и храста китњака.

Поред садње, волонтерска акција је обухватила и постављање дрвеног мобилијара, нове Инфо табле, обнову маркација на кружној планинарској стази "Иришки венац-Манастир Ново Хопово-Старо Хопово", дужине  11 километара. Додатно,  на овом подручју је уклоњен комунални отпад. У циљу пружања сигурног станишта за птице, постављено је чак 20 кућица дуж планинарске стазе и око Инфо центра.

Волонтери компаније Аптив су у ову иницијативу укључили и своје најмлађе, како би се свест о важности чувања животне средине почели да граде од  малих ногу.  Деца су  имала прилику да учествују у едукативном програму, који је осмишљен како би на најбољи начин упознао најмлађе са богатством биљног и животињског света Националног парка Фрушка гора.

“ У Аптиву настојимо да живимо и радимо као тим, јер ако желимо да постигнемо нешто значајно, не можемо то учинити сами.  Да би свет био боље и зеленије место за све нас и за генерације које долазе, важно је да удружимо снаге. Зато смо као компанија покренули иницијативу Аптив волонтери – Пријатељи Националног парка Фрушка гора. Ово је прва волонтерска акција за нас као компанију, али смо уз подршку наших волонтера  и присутних домаћина успели да направимо велики искорак и да сви заједно зеленилом обогатимо наше шуме и уклонимо отпад који загађује природу.” – рекао је на самом почетку акције Дарко Живков Попов, Лидер комуникација за Аптив Србија.

„Месец новембар посветили смо пошумљавању, захваљујући оствареном партнерству са АПТИВ компанијом из Новог Сада и Националним парком Фрушка гора.  Архус центар Нови Сад је део механизма Зелена столица у оквиру којег јачамо волонтерске капацитете и сервис. У велике волонтерске акације укључујемо координаторе са подручја целе Србије из више невладиних организација. Наша жеља је да подржимо корпоративно волонтирање и ширимо добру волонтерску енергију. АПТИВ волонтери показали су одговорност према друству и дали свој допринос јавном добру.“-нагласила је Дарија Шајин, координатор волонтерских акција у Архус центру Нови Сад.

 „Након успешно спроведеног пројекта, од значаја је нагласити да је планска садња дрвећа далеко више од обичног хортикултурног подухвата. Она има способност да допринесе смањењу ефектастаклене баште, помаже у регулацији квалитета ваздуха. Ово није само естетски акт, већ и корисна мера за очување нашег екосистема. Планска садња дрвећа подразумева и одабир одговарајуће врсте као и одређивање оптималног времена за садњу. Значај пошумљавања је огроман, посебно у природним резерватима као што је Национални парк Фрушка гора, који је претпео огромну штету током летњих олуја ове године. Пошумљавање доприноси обнови станишта за биљне и животињске врсте. Ново засађено дрвеће пружа дом многим врстама птица, животиња и инсеката, чиме се очувава природни биодиверзитет овог подручја. Апелујемо на све грађане и привредне субјекте да следе пример Компаније Аптив и придруже нам се у очувању природе.“-истакао је Живко Цветковић, директор ЈП „Национални парк Фрушка гора“.

Top