Бициклизам

Бициклизам

Дужност сваког офф-роад бициклисте је да вози пажљиво и да својом вожњом не угрожава друге возаче. Правила овог спорта су дефинисана од стране Међународног удружења Интернатионал Моунтаин Бицyцлинг Ассоциатион и следе нека од њих:а

ВОЗИТИ САМО НА СТАЗАМА ПРЕДВИЂЕНИМ ЗА ТО. Неки делови парка су затворени за јавност, неки су делови приватних имања, тако да вожња по тим деловима захтева тражење дозволе.

НЕ ОСТАВЉАТИ ТРАГОВЕ. Не возити по земљишту које ће тиме бити оштећено. Не возити ван стазе или бацати било какве предмете и смеће.

У СВАКОМ ТРЕНУТКУ КОНТРОЛИСАТИ БИЦИКЛ. Непажња, чак и за секунд, може довести до катастрофе. Пребрзом вожњом можете повредити друге и изазвати чак и забрану вожње бицикла на тој стази.

СИГНАЛИЗИРАЈТЕ ДОЛАЗАК. Трудити се да увек најавите да наилазите, успорите или се зауставите када пролазите поред других људи. Ускладите брзину са претпоставком да иза непрегледне кривине може неко наићи.

НЕ ПЛАШИТИ ЖИВОТИЊЕ. Дајте им довољно простора и времена да се навикну на ваше присуство. Узнемиравање и плашење дивљих и домаћих животиња су озбиљни прекршаји који се строго кажњавају.

ПЛАНИРАЊЕ. Пре вожње, упознајте области по којој ћете се возити, проверите у ком стању је вас бицикл и размислите шта би вам све могло затребати у току вожње - од залиха воде до прикладне одеће ако се време промени.

Top