Иришки венац 2

Иришки венац 2

Пешачке туре - Иришки венац

 

2. Иришки венац- Информативни центар - манастир “Ново Хопово”

 

Програм: Дочек групе на паркингу испред објекта Информативног центра на Иришком венцу. Кратка прича и упознавање о ЈП ”Национални парк Фрушка гора”. Шетња "Доситејевом стазом" кроз шуму у правцу манастира “Ново Хопово” (око 1 час у једном смеру). Долазак до манастира, кратак предах уз разгледање и фотографисање, као и могућности обиласка манастира и упознавање са његовом историјом, значајем и настанком око (30мин).

Укупно време:  око 1.5 час (око 1 час пешачења), без посете Информативног центра.

Цена: 263 РСД по особи (за групе од најмање 20 особа). Презентација у сали Информативног центра 52 РСД по особи ( за групе од најмање 20 особа), 20 мин. Разгледање природњачке поставке 84 РСД по особи ( за групе од најмање 20 особа), 10 мин. 

Напомена: У зависности од интересовања и времена које група има на располагању, могуће је посетити Информативни центар у ком би се могла одржати кратка презентација Националног парка, где би посетиоци имали прилику да путем видео пројекције виде карактеристичне биљне и животињске врсте и да погледају природњачку поставку унутар објекта.

Детаљније: Манастир “Ново Хопово” се налази у близини насеља Ириг. Основао га је Ђурађ Бранковић почетком XVI века. Посвећен је Светом Николи и манастирска црква  представља највећу и најрепрезентативнију грађевину епохе у архитектонском погледу. Историјски и културно посматрано спада у ред најзначајнијих манастира на Фрушкој гори. Манастир је био просветни центар током више векова и због тога су многи Срби из свих крајева долазили у овај манастир да уче да читају и пишу. Доситеј Обрадовић се овде замонашио и боравио око три године. Манастир је имао своју сликарску школу. Највеће богатство манастира су мошти Светог Теодора Тирона које се чувају у кивоту у цркви.

Top