Иришки венац 3

Иришки венац 3

Пешачке туре - Иришки венац

 

 

3. Иришки венац - Информативни центар - манастир “Ново Хопово”- манастир “Старо Хопово”

 

Програм: Дочек групе на паркингу испред објекта Информативног центра на Иришком венцу. Кратка прича и упознавање о ЈП ”Национални парк Фрушка гора”. Шетња Едукативном стазом кроз шуму у правцу манастира “Ново Хопово”око (1 час у једном смеру). Долазак до манастира, кратак предах уз разгледање и фотографисање, као и могућности обиласка манастира и упознавање са његовом историјом, значајем и настанком око (30 мин). Наставак пешачења стазом у правцу манастира “Старо Хопово”(30 мин). Долазак до манастира и могућност посете уз причу игумана манастира (30 мин).

Укупно време:  око 2 часа (око 1,5 час пешачења), без посете Информативног центра.

Цена: 263 РСД по особи ( за групе од најмање 20 особа). Презентација у сали Информативног центра 52 РСД по особи (за групе од најмање 20 особа), 20 мин. Разгледање природњачке поставке 84 РСД по особи (за групе од најмање 20 особа), 10 мин.

Напомена: У зависности од интересовања и времена које група има на располагању, могуће је посетити Информативни центар у ком би се могла одржати кратка презентација Националног парка, где би посетиоци имали прилику да путем видео пројекције виде карактеристичне биљне и животињске врсте и да погледају природњачку поставку унутар објекта.

Детаљније: Манастир “Старо Хопово” се налази на удаљености од око 2 км од манастира "Ново Хопово" у источном делу Фрушке горе. Манастир је мушки и најмањи је од свих манастира на Фрушкој гори. Основао га је Ђорђе Бранковић у XV веку и првобитно је био посвећен Светом Николи. Црква је била саграђена од дрвета и страдала је под ударом земљотреса средином XVIII века. Уместо ње саграђена је данашња црква која је посвећена Светом Пантелејмону. За туристе су интересантни извор сумпорне воде у близини манастира који има лековито дејство и извор питке воде.

Детаљније: Мајдан тј. напуштени каменолом у близини манастира “Старо Хопово” је некада служио за вађење камена који је коришћен за изградњу старохоповског конака и помоћне зграде. Улаз пећине је полукружног облика, а унутрашњост је импозантних димензија.

Top