Иришки венац 5

Иришки венац 5

Пешачке туре - Иришки венац

 

 

5. Иришки венац - "Змајевац" - манастир "Раковац" - "Бели мајдан"

 

Програм: Долазак код раскрснице на Иришком венцу (код Инф.центра је паркинг). Шетња планинарском стазом до излетишта Змајевац са стручним водичем уз причу о природним, културним и историјским вредностима Националног парка (око 1 сат), останак на Змајевцу, разгледање, одмор или пауза у бившем Планинарском дому, сада ресторан „Змајевац“, уз могући доручак или паузу за кафу (око 30 мин), наставак планинарском стазом до локалитета “Бели мајдан” (око 30 мин), посета локалитета, наставак пута ка манастиру “Раковац”. Прича о манастиру и разгледање (30 мин.). Повратак по договору.

Укупно време: 2,5 сата са 1,5 сата пешачења

Цена: 263 РСД по особи (за групе од најмање 20 особа)

 

 

Детаљније: Излетиште Змајевац је уједно и један од најлепших видиковаца на Фрушког гори са ког се пружа прелеп поглед на Врдник и равни део Срема. Многи млади проводе викенд на овом месту, праве роштиљ и уживају у разноликој природи Фрушке горе. Излетиште је опремљено многобројним дрвеним клупама и столовима, потпуно усклађени са окружењем. Озидана ложишта олакшавају припрему роштиља. У оквиру излетишта налази се ресторан “Змајевац” који пружа могућност смештаја и оброка.

Детаљније: Некадашњи каменолом Бели мајдан”данас представља импозантну галерију у камену, високу четири метра, чији свод подупиру камени стубови. Настала је некада давно је ископавањем камена, највероватније за потребе оближњег манастира “Раковац”. Димензије целог комплекса су јединствене за подручје Фрушке горе.

Детаљније: Манастир “Раковац” се налази у подножју северног дела Фрушке горе одмах уз Раковачки поток који пролази кроз Раковац. Манастир је женски, посвећен Светом Кузми и Дамјану. Основао га је Рака Милошевић, чиновник деспота Јована Бранковића, који је на том месту по предању убио јелена. Пошто се јелен у хришћанству сматра симболом самоће и чистоте монашког позива Рака је свој грех искупио тиме што је на том месту основао манастир. Манастир је више пута био разаран и пљачкан од Турака, Аусроугара и Немаца, па му се током обнављања због тога и мењала архитектура. Током II Светског рата у манастиру је откривена партизанска штампарија и због тога је манастир био потпуно миниран. Манастир је обновљен током 90-тих година, а 2003.године захваљујући донацијама започета је изградња и обнова конака.

Top