Aкција пошумљавања Фрушке горе поводом обележавања 60 година од оснивања  „Националног парка Фрушка гора“

Aкција пошумљавања Фрушке горе поводом обележавања 60 година од оснивања „Националног парка Фрушка гора“

Формулар за пријаву учешћа

(Попуњен формулар послати на office@npfruskagora.rs)


Обавештење за седми дан акције пошумљавања (субота, 21.11.2020.)

Пошумљавање ће се изводити на локалитету Ђурђин граб (карта локације у pdf formatu). Почетак акције планиран је у 9 часова. Моле се сви учесници да дођу на локацију у периоду од 8-9 часова. Учесници до локације долазе сопственим превозом и потребно је само да се адекватно обуку (теренска одећа и обућа) а сав неопходни алат добиће на лицу места.

 

 

 

У циљу обележавања јубилеја 60 година од оснивања „Националног парка Фрушка гора“, првооснованог Националног парка у Републици Србији и јединог на подручју АПВ, Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора“ организује симболичну Акцију пошумљавања територије Фрушке горе садњом 60.000 садница.

 

 

ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О АКЦИЈИ -60.000 поводом 60 година- :

 

Предвиђено је да се Акција пошумљавања реализује у периоду од завршетка вегетације 2020. године до почетка новог вегетационог периода 2021. године у складу са епидемиолошком ситуацијом.

 

            Пошумљавање територије Националног парка Фрушка гора садњом 50.500 садница храста и букве и 9.500 садница тополе, предвиђено је да се реализује радом запослених из Јавног предузећа и добровољним радом свих заинтересованих грађана, организација и волонтера у периоду од 15. новембра 2020. године до завршетка Акције (предвиђено 30. новембар 2020. године, зависно од временских прилика и ангажованости волонтера).

 

УКУПНО: 60.000  садница на површини од 52 ха

 

ПОЗИВАМО СВЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ГРАЂАНЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДА НАМ СЕ ОД 15.НОВЕМБРА 2020.г ПРИДРУЖЕ  У ОБЕЛЕЖАВАЊУ  60 ГОДИНА ОД ПРОГЛАШЕЊА ПАНОНСКОГ ДРАГУЉА -ФРУШКЕ ГОРЕ- НАЦИОНАЛНИМ ПАРКОМ, И ЗАЈЕДНО СА НАМА ДАЈУ СВОЈ ДОПРИНОС САДЊОМ ХРАСТОВИХ И БУКОВИХ ШУМА У КОЈИМА ЋЕ НАША ДЕЦА И СВЕ БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СА ЗАДОВОЉСТВОМ И ПОНОСОМ ПРОВОДИТИ НЕКЕ ОД СВОЈИХ НАЈЛЕПШИХ ТРЕНУТАКА СТВАРАЈУЋИ НЕЗАБОРАВНЕ УСПОМЕНЕ У ПРИРОДНОЈ ОАЗИ ПРВОГ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА СРБИЈЕ КОЈИ ПРЕДСТАВЉА ПЛУЋА ВОЈВОДИНЕ АЛИ И СВОЈЕВРСНИ ПРИРОДНИ МУЗЕЈ КУЛТУРНО-ИСТОЈСКИХ И ГЕО-БИОЛОШКИХ ВРЕДНОСТИ.

 

*(Сви заинтересовани за учешће у предстојећој Акцији могу се од 30.10.2020. године пријавити и информисати о свим детаљима путем званичног сајта ЈПНПФГ, мејлом на: office@npfruskagora.rs или телефоном на: 021 463-666).

 

 

О ЗНАЧАЈУ ШУМА НА ПРОСТОРУ НП ФРУШКА ГОРА :

 

Подручјем Фрушке горе 1948. године почело се јединствено управљати у облику „Народног излетишта“, а 1960. године простор Фрушке горе проглашен је првим Националним парком у Србији. До тада је подручје Фрушке горе било подељено на више од 60 различитих власника (властелинства,  манастири и цркве, земљишне заједнице, општине, петроварадинска имовна општина и др.).

Од почетка јединственог управљања подручјем „Националног парка Фрушка гора“ (оснивањем јавног предузећа), укупна дрвна запремина је после другог светског рата са око 2,6 милиона м3  и годишњим прирастом од 72.000м3 по подацима из 2016.године повећана на 6 мил м3 и годишњим прирастом од 13.6000м3.

 

Од укупне површине Националног парка која износи  26.672 ха, шуме обухватају око 23.000 ха и представљају један од најсложенијих екосистеме, значајних за очување укупног биодиверзитета. Шумски екосистем „Националног парка Фрушка гора“ чини више од 1500 биљних врста, 150 врста маховина, 2000 врста гљива, око 200 врста птица и више од 50 врста сисара. На Фрушкој гори гнезди се орао Крсташ и господари Горски јелен по којима је Фрушка гора посебно препознатљива и аутентична.

        

Шуме су основна природна вредност Националног парка Фрушка гора, према пореклу су изданачке шуме (преко 80%), а према очуваности спадају у очуване састојине (преко 85%). Како је евидентирано доминантно учешће старих састојина и утврђено повећање са 7% на 70 % дозревајућих и зрелих састојина, неопходно је приступити тзв. подмлађивању шума Фрушке горе.

 

Предстојећа Акција пошумљавања представља значајан додатни корак у обнови шумских екосистема Фрушке горе са сврхом подмлађивања најстаријег Националног парка Србије као значајан допринос у повећању опште пошумљености Војводине.

Top