Тврђава Градац

Тврђава Градац

У средишњем делу Фрушке горе, недалеко од Црвеног чота, налази се скривени бисер, остаци римске тврђаве из I века нове ере. Сам назив тврђаве је археолозима непознат те је у науку ушла под називом Градац према оближњем врху. Тврђава је скривена у густој шуми и налази се на слепом краку гребена Градац што у много чему отежава њено налажење. Не помаже ни то што је једини прилаз утврди не маркирана стаза дуж које се, према речима планинара, преко лета расхлађују дивље свиње, понекад и у самим рушевинама.

Од ње је сада остало само археолошко налазиште, преградни зид, остаци темеља и делови грађевина са неколико ровова који су опасивали тврђаву са севера и југа.Градацје у своје време био седиште мешаног коњаничко-пешадијског гарнизона који је имао задатак да обезбеђује стари римски друм Бононија (Баноштор) – Сирмијум (С.Митровица). Према археолошким налазима тврђава је била ширине око 20 метара а дужине око 80 метара са придодатим шанчевима.

Својим доминантним положајем на гребену је гарнизон могао да осматра царски друм и интервенише по потреби и служи као подршка много познатијем Римском Подунавском Лимесу. Према другој школи мишљења, утврда је представљала станицу на царском друму где су се могли заменити уморни коњи за свеже мада ни мешовита, услужно - борбена намена није искључена. Сада је Градац романтична рушевина са свега неколико надземних елемената и бројним рушевним елеменатима који су оставили свој траг на околни рељеф.

Текст: Момчило Даљев

Фото: Маја Богичевић

Top