Врдник 3

Врдник 3

Пешачке туре - Врдник

 

3. Иришки венац - "Змајевац" - "Бранковац" - "Црвени чот" - Иришки венац

 

Програм: Долазак код раскрснице на Иришком венцу (код новог Инф. центра је паркинг). Шетња планинарском стазом до излетишта Змајевац са стручним водичем уз причу о природним , културним и историјским вредностима Националног парка (око 1сат), кратка пауза на “Змајевцу” (10 мин.), наставак истим  путем и долазак на још једно предивно излетиште, “Бранковац”, (40 мин.) са леве стране налази се некадашње ПТТ одмаралиште, наставак пешачке туре истим правцем према највишој тачки Фрушке горе “Црвени чот” - 539м (око 20 мин.), предах око (20 мин.), повратак истом трасом на Иришки венац.

Укупно време: 2,5 сата трајање туре (у једном смеру) са 2 сата пешачења, такође у једном смеру.  Постоји могућност повратка пешке или по договору организованим превозом.

Цена: 263 РСД по особи ( за групе од најмање 20 особа)

Детаљније: Манастир “Беочин” се простире на северним обронцима Фрушке горе, припада Епархији Сремској и један је од најпосећенијих манастира на Фрушкој гори. За туристе је најпознатији по чудотворној икони Богородице која је по причи мештана услишила молитве 200 жена које нису могле добити потомство да постану мајке. Сем чудотворне иконе у манастиру се налазе и мошти Св.Владике Варнаве Настића, најмлађег српског светитеља. Настанак манастира није забележен али се зна да је постојао око средине 16 века. За време Другог светског рата 1941.год. многе драгоцености су биле опљачкане, највећи део ових предмета однет је у Загреб да би у послератном периоду део драгоцености био враћен и данас се налази у Музеју српске православне цркве у Београду. За туристе је такође веома интересантан манастирски парк који се налази са јужне стране манастира јер је уређен по узору на Версајски парк и уредили су га управо француски баштовани из Париза пре 150 год.  Манастир је активан, женски и у њему живи 20 монахиња.

Иако бројни, фрушкогорски потоци су релативно сиромашни водом и многи лети пресушују. Због тога и због самог рељефа планине на Фрушкој гори нема великих водопада. Један од највећих и најпознатијих је Думбовачки водопад. Поред њега ту су још и Шакотиначки, који је највиши али нема много воде, Свилошки, Добри водопад, Срнећи, Лазин вир који први пресуши лети, Козарски и Поторањски. На северној страни Фрушке горе испод излетишта Бранковац и беочинских ливада извире Думбовачки поток. Водопад се налази на 245 мнв, висок је око 5 м и представља једини водопад на Фрушкој гори који ни у једном делу године не остаје у потпуности без воде. Највише воде има у рано пролеће и касну јесен, када има чак од два до три слапа.

Такође значајно је напоменути да се у непосредној близини највишег врха Фрушке горе “Црвени чот” (539 м) налази и излетиште „Осовље“ са истоименим одмаралиштем које тренутно није у фунцији.

Сем објекта на “Осовљу” интересантна за посетиоце је и стена Орловац у непосредној близини. То су стене тестерастог изгледа које штрче из оголићеног рељефа и на том делу представљају највећи геоморфолошки облик. До њих води уређена стаза.

Top