Врдник 6

Врдник 6

Пешачке туре - Врдник

 

6. Хотели (Термал, Premier-aqua) - Врдничка кула - манастир "Сремска Раваница" - манастир "Јазак" - манастир "Мала Ремета"

 

Програм:Долазак код хотела “Термал” у Врднику. Шетња са водичем уз причу о природним, културним и историјским вредностима Националног парка, пролазак поред хотела “Premier Aqua”, наставак и долазак до апартманског насеља „Фрушкогорски мир“, он нам остаје са десне стране, а ми се од њега одвајамо на леви пут који нас директно води до Врдничке куле (око 20 мин.), мала пауза уз кратку причу о “Врдничкој кули” у трајању од (10 мин.),наставак пешачења према манастиру Раваница.  Наставак пешачења до манастира “Мала Ремета” ( 50 мин. 3,7 км), предах и разгледање манастира (30 мин.) и повратак у хотел, поред Етно куће Јазак.

Укупно време: 4.5 сата трајање туре (у једном смеру) са мало више од 2 сата пешачења такође у једном смеру. Повратак по договору.

Цена:263 РСД по особи ( за групе од најмање 20 особа)

Напомена: Ова едукативно пешачка тура може по избору групе да се организује и из Врдника или неке друге локације.

Детаљније: Манастир “Јазак” се налази на јужним падинама Фрушке горе близу Врдника. Из центра Бање Врдник долази се десно где постоји и путоказ. Пре садашњег постојао је Стари Јазак, који је био посвећен Ваведењу. Ктитор Старог Јазка био је Деспот Јован Бранковић у 15 веку. 1705.год. у овај манастир донете су мошти Цара Уроша нејаког, последњег из лозе Немањића. Када је мала црква манастира Стари јазак постала претесна од посетилаца и поклоника моштима Цара Уроша, недалеко од Старог Јазка почела је градња Новог Јазка. Стари је временом срушен, данас су остали само остаци. Нови Јазак је посвећен Светој Тројици. Иконостас има 58 икона, а на врху се налази позлаћен крст.Манастир је данас активан и о њему брину монахиње.

Детаљније: Манастир “Мала Ремета” се налази код истоименог места такође недалеко од Врдника. Један од најмањих али и најлепших манастира на Фрушкој гори. Манастир је основао“сремски краљ“ Драгутин. Постоји још из турских земљишних књига али су га Турци спалили и опустошили. 1739 год манастир су обновили монаси манастира Рача. Сам изглед цркве је рустичан и одише духом старих времена.Иконостас има 53 иконе.Манастир је поседовао библиотеку са 300 књига.За време Другог светског рата све је опљачкано и уништено, унутрашњост цркве се тренутно реновира и крај радова је планиран за октобар када је и слава храма.Манастир је активан, женски и о њему брину монахиње.

Top