Apel protiv paljenja vatri

Apel protiv paljenja vatri

Skoro svake godine tokom marta i aprila meseca po obodu Fruške gore pojavljuju se namerno izazvani požari na stepskim i šumo-stepskim staništima koja su biološki izuzetno vredna i neposredno se naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu.  Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene.
Livade kod Čerevića i Dumbova su među najvažnijim staništima brojnih vrsta orhideja, među kojima se posebno ističu vrste iz roda Ophrys.  Među retkim i ugroženim vrstama biljaka su i sase - Anemone i kovilje – Stipa, kao i drvenaste vrste hrast medunac i crni jasen. Osim narušavanja stanja biljnog sveta i površinskog sloja zemljišta, požari koji se dešavaju u vreme kad je priroda budna i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništava retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira i drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve. Pored toga, uništena su gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi.

Ovim putem građanima upućujemo apel da ne izazivaju požare, kao i to da svaki uočen požar prijave čuvarskoj službi ili vatrogascima kako bi se vatra što pre ugasila.

Top