Aptiv volonteri - Prijatelji „Nacionalnog parka Fruška gora'

Aptiv volonteri - Prijatelji „Nacionalnog parka Fruška gora'

Kompanija Aptiv Mobility Services Novi Sad,  svesna odgovornosti prema zajednici u kojoj posluje, organizovala je 18.11.2023., volontersku akciju na području Nacionalnog parka Fruška gora u saradnji sa Udruženjem građana Arhus centar, Novi Sad.

Volonterski tim zaposlenih u kompaniji Aptiv uz nadzor stručnog osoblja Uprave Nacionalnog parka Fruška gora, sproveo je plansku sadnju 1300 sadnica bukve i hrasta kitnjaka.

Pored sadnje, volonterska akcija je obuhvatila i postavljanje drvenog mobilijara, nove Info table, obnovu markacija na kružnoj planinarskoj stazi "Iriški venac-Manastir Novo Hopovo-Staro Hopovo", dužine  11 kilometara. Dodatno,  na ovom području je uklonjen komunalni otpad. U cilju pružanja sigurnog staništa za ptice, postavljeno je čak 20 kućica duž planinarske staze i oko Info centra.

Volonteri kompanije Aptiv su u ovu inicijativu uključili i svoje najmlađe, kako bi se svest o važnosti čuvanja životne sredine počeli da grade od  malih nogu.  Deca su  imala priliku da učestvuju u edukativnom programu, koji je osmišljen kako bi na najbolji način upoznao najmlađe sa bogatstvom biljnog i životinjskog sveta Nacionalnog parka Fruška gora.

“ U Aptivu nastojimo da živimo i radimo kao tim, jer ako želimo da postignemo nešto značajno, ne možemo to učiniti sami.  Da bi svet bio bolje i zelenije mesto za sve nas i za generacije koje dolaze, važno je da udružimo snage. Zato smo kao kompanija pokrenuli inicijativu Aptiv volonteri – Prijatelji Nacionalnog parka Fruška gora. Ovo je prva volonterska akcija za nas kao kompaniju, ali smo uz podršku naših volontera  i prisutnih domaćina uspeli da napravimo veliki iskorak i da svi zajedno zelenilom obogatimo naše šume i uklonimo otpad koji zagađuje prirodu.” – rekao je na samom početku akcije Darko Živkov Popov, Lider komunikacija za Aptiv Srbija.

„Mesec novembar posvetili smo pošumljavanju, zahvaljujući ostvarenom partnerstvu sa APTIV kompanijom iz Novog Sada i Nacionalnim parkom Fruška gora.  Arhus centar Novi Sad je deo mehanizma Zelena stolica u okviru kojeg jačamo volonterske kapacitete i servis. U velike volonterske akacije uključujemo koordinatore sa područja cele Srbije iz više nevladinih organizacija. Naša želja je da podržimo korporativno volontiranje i širimo dobru volontersku energiju. APTIV volonteri pokazali su odgovornost prema drustvu i dali svoj doprinos javnom dobru.“-naglasila je Darija Šajin, koordinator volonterskih akcija u Arhus centru Novi Sad.

 „Nakon uspešno sprovedenog projekta, od značaja je naglasiti da je planska sadnja drveća daleko više od običnog hortikulturnog poduhvata. Ona ima sposobnost da doprinese smanjenju efektastaklene bašte, pomaže u regulaciji kvaliteta vazduha. Ovo nije samo estetski akt, već i korisna mera za očuvanje našeg ekosistema. Planska sadnja drveća podrazumeva i odabir odgovarajuće vrste kao i određivanje optimalnog vremena za sadnju. Značaj pošumljavanja je ogroman, posebno u prirodnim rezervatima kao što je Nacionalni park Fruška gora, koji je pretpeo ogromnu štetu tokom letnjih oluja ove godine. Pošumljavanje doprinosi obnovi staništa za biljne i životinjske vrste. Novo zasađeno drveće pruža dom mnogim vrstama ptica, životinja i insekata, čime se očuvava prirodni biodiverzitet ovog područja. Apelujemo na sve građane i privredne subjekte da slede primer Kompanije Aptiv i pridruže nam se u očuvanju prirode.“-istakao je Živko Cvetković, direktor JP „Nacionalni park Fruška gora“.

Top