Planinarenje

Planinarenje

14.05.2019.

Posetiocima Nacionalnog parka Fruška gora se nude brojne mogućnosti za planinarenje. Bilo da se radi o jednodnevnim ili višednevnim izletima, važno je da budete fizički i mentalno pripremljeni za planinarenje, a takođe i da imate odgovarajuću opremu.

Planinarske staze na Fruškoj gori vode kroz prelepe listopadne šume i preko livada. Neke od staza nude pešačenje bez mnogo napora, sa blagim usponima, dok druge zahtevaju više napora zbog njihove dužine i uspona. Većina staza je obeležena planinarskim oznakama (beo krug sa crvenim srcem u sredini), što obezbeđuje sigurnost posetiocima parka da se neće izgubiti, kao i mogućnost da dođu do planinarskih domova.

Fruškogorski maraton ima tradiciju dugu 30 godina. Svakog maja, hiljade prijatelja prirode provodi divan dan šetajući, trčeći ili vozeći bicikl po Fruškoj gori.
 

Pored planinarskih staza koje održavaju planinarska društva, Nacionalni park Fruška gora za svoje posetioce uredio je više pešačkih staza sa informativnim tablama. Ove staze su snimljene i uz pomoć GPS uređaja i kmz/gpx fajlove možete besplatno preuzeti ovde i koristiti prilikom šetnje.

Uređene planinarske staze

Informativni centar – Paragovo – Informativni centar

Kružna planinarska staza dužine oko 9.5 km počinje i završava ispred zgrade Informativnog centra NP Fruška gora na Iriškom vencu. Staza skoro celom dužinom ide kroz šumu i duž nje nalazi se 10 informativnih tabli na kojima je prikazana cela staza i trenutna pozicija.

Ukoliko imate GPS uređaj ovde možete preuzeti gpx/kmz fajl. Staza je planirana duž već postojećih šumskih puteva i dobro označena tablama i putokazima tako da se i bez GPS uređaja možete lako orijentisati.

Početak staze je ispred zgrade Informativnog centra gde je postavljena TABLA 1. Odavde krećete napred, tj. u pravcu u kome je postavljena tabla i vrlo brzo stižete do puta koji ide pored sađene borove šumice. Nakon samo 300m, držeći se leve strane ovog proplanka doćićete do TABLE 2. Ovde skrenite levo i pratite stazu. Nakon oko 100m ova staza se spaja sa širim šumskim putem kojim nastavljate dalje i stižete do male zaravni odakle se pruža pogled na Novi Sad sa desne strane. Put dalje skreće desno, ulazi u šumu i dalje ide duž grebena ovog brda koje se naziva Crni čot. Nakon oko 1000m stižete do TABLE 3 koja je na vrhu Crnog čota. Nastavljajući dalje putem do TABLE 4 imate oko 800m i to uglavnom nizbrdo a nastavljajući dalje stižete do podnožja brda, odnosno asfaltnog puta M-21. Narednih 500m, na žalost, morate proći desnom stranom pored asfaltnog puta i stižete do TABLE 5 koja je postavljena sa desne strane na ulazu u šumu pored autobuske stanice na Paragovu. Prateći dalje put sa leve strane uz potok za oko 1000m stižete do TABLE 6. Sa desne strane potoka takođe postoji staza kojom možete ići ali ćete u tom slučaju zaobići tablu 6. Oba puta se u jednom momentu spajaju tako da se ne možete izgubiti. Nakon oko 200m od table 6 put se račva i levi krak nastavlja prema gore, a desni kojim treba ići ide preko potoka i nastavlja dalje desnom stranom uz potok. Na kraju ovog puta stižete do potoka gde treba skrenuti desno i ići nekih 30m samim koritom potoka nakon čega se ponovo pojavljuje put sa leve strane i nakon malog uspona stižete do TABLE 7. Na ovom mestu opet prelazite potok i nastavljate stazom uz brdo dok ne stignete do TABLE 8 a zatim dalje duž grebena do TABLE 9. Deonica između tabli 7 i 9 je najnaporniji deo staze jer se uglavnom ide uz brdo. Do TABLE 10 ostalo vam je još oko 800m i ona se nalazi u neposrednoj blizini grebenskog asfaltnog puta. Od ove table staza skreće desno i ide kroz šumu paralelno sa grebenski putem. Prateći stazu stižete do spomenika „Sloboda“ i Informativnog centra, odnosno mesta odakle ste pošli.

Uskoro ćemo postaviti i detalje drugih uređenih staza.

Top