Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja

Nauka je potvrdila mnoge dobrobiti koje boravak u prirodi nosi sa sobom, a između ostalog da šetnja kroz prirodu poboljšava raspoloženje i jača imunitet. 

Šetnja parkom i šumskim stazama nasuprot užurbanom kretanju kroz ulice velikih gradova i masu ljudi, ili sedenju u zatvorenom prostoru može znatno uticati na jačanje imuniteta. Kada se naše telo poveže sa prirodom, sa čistim vazduhom, zemljom, vodom, nebom i drvećem, onda je osetljivost na viruse i bakterije znatno manja. Naša pluća tada mogu slobodnije da dišu, a mišići srca i tela doživljavaju opštu dobrobit. Uživajući u onome što je iskonsko mi se na najzdraviji način odupiremo stresu pa samim tim dugoročno gradimo veću otpornost tela. 

 

Uticaj prirode na decu: 

Deca prirodno vole da budu aktivna, a prostor šume Nacionalnog parka Fruška gora pruža im zabavne i kreativne mogućnosti za  brojne aktivnosti. Boravak u prirodi pomaže deci da razvijaju svoje motoričke veštine i podstiče maštu delujući potpuno stimulativno i umirujuće, čak i na decu sklonu agresiji ili depresiji. Zeleni pejzaži i bajkoviti zvuci prirode kod dece dokazano pomažu razvoju moždanih ćelija. Nasuprot životu u zatvorenom prostoru i za računarom, priroda podstiče kreativnost i koncetraciju, razvija duh i telo.

 

Naša preporuka: 

TRIM STAZA FRUŠKA GORAdužine 5.5km nalazi se na Iriškom Vencu odmah naspram Informativnog centra JP "Nacionalni park Fruška gora". Ova nedavno otvorena najduža trim staza u Srbiji pruža uređen pravac za rekreaciju i fizičku aktivnost kroz prirodu svim posetiocima Fruške gore. 

 

Zaključak: Boravak u prirodi podstiče optimizam i bolje raspoloženje, jača imunitet i predstavlja najbolju prevenciju i rehabilitaciju 

 

Srdačno Vas pozivamo da nas posetite 

Top