Излетишта

Излетишта

Од првог дашка пролећа, када се благе падине оките белим цветовима висибаба, па до одмакле јесени када се цела природа прелива у тоновима жуте и црвене боје јесењег лишћа, Фрушка гора је веома посећена од стране многих излетника и туриста. Да би се обезбедио пријатан боравак на овој планини, ЈП "Национални парк Фрушка гора" се брине о уређивању излетишта.

Излетишта на Фрушкој гори су простори најчешће поред Гребенског пута. Од излетишта која се уређују, значајнија су: Чортановачка шума, Стражилово, Партизански пут, Иришки венац, Хопово, Главица, Поповица, Змајевац, Летенка, Хајдучки брег, Андревље, Тестера, Цигански логор, Лежимир, Рохаљ базе, Липовача и др. На свим овим излетиштима створени су услови за једнодневни боравак у шуми, шумским пропланцима и на ливадама. Излетницима се овде пружа могућност за активан и пасиван одмор. Сва излетишта су посећена током целе године, а најбројнији посетиоци Фрушке горе су деца из целе Србије.

Иришки венац

Излетиште Иришки венац је међу најпосећенијим и најфреквентнијим излетиштима у Националном парку. Налази се на магистралном путу М-21 између два највећа града у Србији, на надморској висини од 450м. Од Београда је удаљено око 80 км, а од Новог Сада око 20км. Препознатљиво обележје овог локалитета је споменик "Слобода" подигнут у спомен жртвама II Светског рата. У близини споменика почиње уређена кружна Едукативна стаза (дужине 850м) са таблама на којима су представљене природне и културно-историјске вредности подручја.  На половини стазе, путем кроз шуму може се доћи и до видиковца "Црни чот" на коме је изграђена дрвена осматрачница са предивним погледом на Нови Сад и околину.

На самој раскрници на Иришком венцу смештен је и објекат Информативног центра ЈП "Национални парк Фрушка гора".  

Са подручја Иришког венца полазе бројне планинарско-пешачке стазе. Неке од њих почињу од самог објекта Информативног центра (Иришки венац-Ново Хопово), неке у непосредној близини (Рубенов круг), од споменика "Слобода" две кружне стазе обележене таблама (Иришки венац-Парагово и Иришки венац-Старо Хопово-Ново Хопово) и једна од ТВ торња (ТВ торањ-манастир Гргетег-манастир Велика Ремета), 

Змајевац

Излетиште "Змајевац" налази се на око 5 км западно Гребенским путем од Иришког венца. Један је од најлепших видиковаца у Националном парку са ког се пружа поглед на Врдничку кулу, насеље Врдник и равни део Срема. Излетиште је опремљено многобројним дрвеним клупама и столовима, игралиштем за децу и ложиштима а у припреми је и најдужи Zip-line у Србији (1470м). 

За посетиоце је посебно инетересантан културно-историјски објекат "Врдничка кула" (остаци средњевековног утврђења), Адреналин парк и Етно насеље у непосредној близини. 

Бранковац

Излетиште "Бранковац" налази се у централном делу Фрушке горе на путу између Змајевца и Црвеног чота. Са леве стране излетиште је уређено постављеним мобилијаром (клупе, столови, надстрешнице, игралиште за децу), а са десне стране су простране ливаде, тзв. "Беочинске ливаде", са којих се пружа широк поглед на јужни део Бачке. Са овог локалитета према северу воде две планинарско-пешачке стазе (стаза до Думбовачког водопада и тзв. "Дупчеков пут" којим се стиже до манастира "Беочин"). Према југу води стаза до манастира "Јазак".

Стражилово

Излетиште "Стражилово" налази се 4 км северно од Сремских Карловаца, насеља које заузима значајно место у историји као културни, духовни и политички центар срба у време Аустро-Угарске монархије. Стражилово је веома популарно излетиште, које сваке године посети велики број туриста. Уређено је бројним мобилијаром (клупе, столови, надстрешнице, ложишта...) који посетиоцима пружају пријатнији боравак у природи а у централном делу је ресторан "Стражилово". Пре уласка на Стражилово, са десне стране пута, налази се уређено Еко-камп одмориште, једино место на простору Националног парка где је дозвољено камповање..

За оне који желе да прошетају интересантне су две стазе. Прва води дуж потока до локалитета "Дирек", односно пространих ливада изнад насеља Буковац са којих се пружа леп поглед а друга води до споменика Бранку Радичевићу. Дуж ове друге стазе постављене су и едукативне табле на којима су представљене различите врсте дрвећа са Фрушке горе.  Од самог споменика води шумски пут којим се стиже до Гребенског пута и даље до манастира "Гргетег".

Поповица

Поповица је једно од најпознатијих излетишта јер је најближе Новом Саду и стартно је место Фрушкогорског маратона који се сваке године одржава на Фрушкој гори. Са Поповице полазе две планинарско-пешачке стазе. Првом, која иде у правцу севера стиже се до Иришког венца (око 4км). На самом почетку ове стазе постоји скретање на лево којим се брзо стиже до уређеног видиковца Орлово бојиште, а нешто касније скретањем на десно може се доћи до Перине пећине. Другом стазом, која води поред Поповичког језера, стиже се до ливада, односно видиковца изнад насеља Лединци. Одмах након језера лево води шумски пут који се спаја са трасом прве стазе ка иришком венцу. На Поповици постоји и кружна тзв. Славицина стаза, коју су трасирали планинари. Она се дели на краћу (зелену - око 2.5 км) и дужу (плаву - око 3,5 км). Детаље ових стаза можете видети на самом локалитету на табли.

Летенка

Излетиште Летенка налази се у централном делу Фрушке горе, неколико км у правцу запада идући од Црвеног чота, највишег врха на Фрушкој гори (539 мнв). На Летенци се налази комплекс објеката и спортских терена који су до скора функционисали као дечије одмаралиште, а сада су под управом Секретаријата за спорт и омладину које на овом простору планира изградњу савременог спортско-рекреативног центра. На простору Летенке постављено је више дрвених клупа и столова које посетиоцима омогућавају пријатнији боравак у природи. Пре Летенке, са десне стране пута, налази се спомен обележје "Јабука". Путем после Летенке стиже се до Поповог чота и Гргуревачке пећине.

Језера

 На простору Фрушке горе налази се 17 језера од којих ЈП „Национални парк Фрушка гора“ управља са 5 (Брује, Мохарач, Сот, Међеш и Врањаш). Сва језера су вештачке акумулације настале преграђивањем потока или на местима напуштених површинских копова који су се испунили водом. Управа Парка води бригу о порибљавању, унапређењу и заштити рибљег фонда, и бави се дистрибуцијом риболовних дозвола на дневном, вишедневном и годишњем нивоу.

Најпосећенија фрушкогорска језера на којима, посебно током летњих месеци, долази велики број купача, пецароша, кампера и осталих љубитеља природе су: Бешеновачко језеро, Брује, Мохарач, Међеш, Сот. 

 

 

 

Top