Izletišta

Izletišta

Od prvog daška proleća, kada se blage padine okite belim cvetovima visibaba, pa do odmakle jeseni kada se cela priroda preliva u tonovima žute i crvene boje jesenjeg lišća, Fruška gora je veoma posećena od strane mnogih izletnika i turista. Da bi se obezbedio prijatan boravak na ovoj planini, JP "Nacionalni park Fruška gora" se brine o uređivanju izletišta.

Izletišta na Fruškoj gori su prostori najčešće pored Grebenskog puta. Od izletišta koja se uređuju, značajnija su: Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Iriški venac, Hopovo, Glavica, Popovica, Zmajevac, Letenka, Hajdučki breg, Andrevlje, Testera, Ciganski logor, Ležimir, Rohalj baze, Lipovača i dr. Na svim ovim izletištima stvoreni su uslovi za jednodnevni boravak u šumi, šumskim proplancima i na livadama. Izletnicima se ovde pruža mogućnost za aktivan i pasivan odmor. Sva izletišta su posećena tokom cele godine, a najbrojniji posetioci Fruške gore su deca iz cele Srbije.

Iriški venac

Izletište Iriški venac je među najposećenijim i najfrekventnijim izletištima u Nacionalnom parku. Nalazi se na magistralnom putu M-21 između dva najveća grada u Srbiji, na nadmorskoj visini od 450m. Od Beograda je udaljeno oko 80 km, a od Novog Sada oko 20km. Prepoznatljivo obeležje ovog lokaliteta je spomenik "Sloboda" podignut u spomen žrtvama II Svetskog rata. U blizini spomenika počinje uređena kružna Edukativna staza (dužine 850m) sa tablama na kojima su predstavljene prirodne i kulturno-istorijske vrednosti područja.  Na polovini staze, putem kroz šumu može se doći i do vidikovca "Crni čot" na kome je izgrađena drvena osmatračnica sa predivnim pogledom na Novi Sad i okolinu.

Na samoj raskrnici na Iriškom vencu smešten je i objekat Informativnog centra JP "Nacionalni park Fruška gora".  

Sa područja Iriškog venca polaze brojne planinarsko-pešačke staze. Neke od njih počinju od samog objekta Informativnog centra (Iriški venac-Novo Hopovo), neke u neposrednoj blizini (Rubenov krug), od spomenika "Sloboda" dve kružne staze obeležene tablama (Iriški venac-Paragovo i Iriški venac-Staro Hopovo-Novo Hopovo) i jedna od TV tornja (TV toranj-manastir Grgeteg-manastir Velika Remeta), 

Zmajevac

Izletište "Zmajevac" nalazi se na oko 5 km zapadno Grebenskim putem od Iriškog venca. Jedan je od najlepših vidikovaca u Nacionalnom parku sa kog se pruža pogled na Vrdničku kulu, naselje Vrdnik i ravni deo Srema. Izletište je opremljeno mnogobrojnim drvenim klupama i stolovima, igralištem za decu i ložištima a u pripremi je i najduži Zip-line u Srbiji (1470m). 

Za posetioce je posebno ineteresantan kulturno-istorijski objekat "Vrdnička kula" (ostaci srednjevekovnog utvrđenja), Adrenalin park i Etno naselje u neposrednoj blizini. 

Brankovac

Izletište "Brankovac" nalazi se u centralnom delu Fruške gore na putu između Zmajevca i Crvenog čota. Sa leve strane izletište je uređeno postavljenim mobilijarom (klupe, stolovi, nadstrešnice, igralište za decu), a sa desne strane su prostrane livade, tzv. "Beočinske livade", sa kojih se pruža širok pogled na južni deo Bačke. Sa ovog lokaliteta prema severu vode dve planinarsko-pešačke staze (staza do Dumbovačkog vodopada i tzv. "Dupčekov put" kojim se stiže do manastira "Beočin"). Prema jugu vodi staza do manastira "Jazak".

Stražilovo

Izletište "Stražilovo" nalazi se 4 km severno od Sremskih Karlovaca, naselja koje zauzima značajno mesto u istoriji kao kulturni, duhovni i politički centar srba u vreme Austro-Ugarske monarhije. Stražilovo je veoma popularno izletište, koje svake godine poseti veliki broj turista. Uređeno je brojnim mobilijarom (klupe, stolovi, nadstrešnice, ložišta...) koji posetiocima pružaju prijatniji boravak u prirodi a u centralnom delu je restoran "Stražilovo". Pre ulaska na Stražilovo, sa desne strane puta, nalazi se uređeno Eko-kamp odmorište, jedino mesto na prostoru Nacionalnog parka gde je dozvoljeno kampovanje..

Za one koji žele da prošetaju interesantne su dve staze. Prva vodi duž potoka do lokaliteta "Direk", odnosno prostranih livada iznad naselja Bukovac sa kojih se pruža lep pogled a druga vodi do spomenika Branku Radičeviću. Duž ove druge staze postavljene su i edukativne table na kojima su predstavljene različite vrste drveća sa Fruške gore.  Od samog spomenika vodi šumski put kojim se stiže do Grebenskog puta i dalje do manastira "Grgeteg".

Popovica

Popovica je jedno od najpoznatijih izletišta jer je najbliže Novom Sadu i startno je mesto Fruškogorskog maratona koji se svake godine održava na Fruškoj gori. Sa Popovice polaze dve planinarsko-pešačke staze. Prvom, koja ide u pravcu severa stiže se do Iriškog venca (oko 4km). Na samom početku ove staze postoji skretanje na levo kojim se brzo stiže do uređenog vidikovca Orlovo bojište, a nešto kasnije skretanjem na desno može se doći do Perine pećine. Drugom stazom, koja vodi pored Popovičkog jezera, stiže se do livada, odnosno vidikovca iznad naselja Ledinci. Odmah nakon jezera levo vodi šumski put koji se spaja sa trasom prve staze ka iriškom vencu. Na Popovici postoji i kružna tzv. Slavicina staza, koju su trasirali planinari. Ona se deli na kraću (zelenu - oko 2.5 km) i dužu (plavu - oko 3,5 km). Detalje ovih staza možete videti na samom lokalitetu na tabli.

Letenka

Izletište Letenka nalazi se u centralnom delu Fruške gore, nekoliko km u pravcu zapada idući od Crvenog čota, najvišeg vrha na Fruškoj gori (539 mnv). Na Letenci se nalazi kompleks objekata i sportskih terena koji su do skora funkcionisali kao dečije odmaralište, a sada su pod upravom Sekretarijata za sport i omladinu koje na ovom prostoru planira izgradnju savremenog sportsko-rekreativnog centra. Na prostoru Letenke postavljeno je više drvenih klupa i stolova koje posetiocima omogućavaju prijatniji boravak u prirodi. Pre Letenke, sa desne strane puta, nalazi se spomen obeležje "Jabuka". Putem posle Letenke stiže se do Popovog čota i Grgurevačke pećine.

Jezera

 Na prostoru Fruške gore nalazi se 17 jezera od kojih JP „Nacionalni park Fruška gora“ upravlja sa 5 (Bruje, Moharač, Sot, Međeš i Vranjaš). Sva jezera su veštačke akumulacije nastale pregrađivanjem potoka ili na mestima napuštenih površinskih kopova koji su se ispunili vodom. Uprava Parka vodi brigu o poribljavanju, unapređenju i zaštiti ribljeg fonda, i bavi se distribucijom ribolovnih dozvola na dnevnom, višednevnom i godišnjem nivou.

Najposećenija fruškogorska jezera na kojima, posebno tokom letnjih meseci, dolazi veliki broj kupača, pecaroša, kampera i ostalih ljubitelja prirode su: Bešenovačko jezero, Bruje, Moharač, Međeš, Sot. 

 

 

 

Top